Het belang van vitaminen en mineralen in een gezonde leefstijl.

1. Vitaminen & mineralen: een gezond cadeautje!

Voeding bestaat uit twee soorten voedingscomponenten die voedingsstoffen of nutriënten worden genoemd. Voedingsstoffen kunnen in twee vormen voorkomen:

  • Macro- nutriënten: Componenten in grote hoeveelheden: de bekende koolhydraten, eiwitten en vetten. De richtlijnen voor de dagelijkse inname hiervan zijn aangegeven in grammen.
  • Micro- nutriënten. Bestanddelen in kleine hoeveelheden: zoals vitaminen en mineralen. De richtlijnen voor de dagelijkse inname hiervan zijn aangegeven in microgrammen. 

Macronutriënten zorgen voor energie voor een goed mentaal en fysiek functioneren gedurende de dag. Vitaminen en mineralen zijn essentiële chemische verbindingen voor je lichaam. Ze zijn nodig voor een normale groei en mentale en fysieke ontwikkeling. Ze ondersteunen het lichaam om gezond te blijven, zonder energie te leveren. Beschouw vitaminen en mineralen als gezonde ‘cadeautjes’, bedoeld voor allerlei verschillende ‘toepassingen’ in het lichaam.

Ons lichaam kan deze kleine gezondheids-bevorderende stoffen echter niet, of niet genoeg, zelf produceren. Daarom staan ze bekend als ‘essentiële voedingsstoffen’. Dit betekent dat de productie van zowel vitaminen als mineralen gestimuleerd moet worden door middel van verse voeding.

2. De vitaminen uitgelegd

Er zijn 13 vitaminen, welke kunnen worden onderverdeeld in:

  • In vet oplosbare vitaminen:
    • Komen voornamelijk voor in producten die vet bevatten, zoals vloeibare (bijv. oliën) en vaste (bijv. boter, margarine) vetten, vis, vlees, noten en melk en melkproducten;
    • Vet-oplosbare vitaminen kunnen worden opgeslagen in lichaamsweefsel.
  • In wateroplosbare vitaminen:
    • Komen voornamelijk voor in het vochtgehalte van groenten, fruit, brood en volkorenproducten, noten, peulvruchten, melk en melkproducten;
    • Wateroplosbare vitaminen kunnen niet goed worden opgeslagen: een overschot verlaat het lichaam via de urine.

Een overzicht van alle vitaminen en hun voordelen:

Komt voor in:Goed voor:Nodig per dag in µg:
Vitamine A (vetoplosbaar)Rundvlees, lever, eieren, garnalen, vis, verrijkte melk, boter, cheddarkaas, Zwitserse kaas, zoete aardappelen, wortelen, pompoenen, pompoen, spinazie, mango’s, raapstelen.Zicht, lager risico op prostaat- en longkanker. Gezond weefsel en huid, botgroei, immuunsysteem.700µg – 3,000 µg  
Vitamine D (vetoplosbaar)Verrijkte melk, margarine, verrijkte granen, vette vis.Behoud van normale bloedwaarden, calcium en fosfor, die de botten versterken. Helpt bij het vormen van tanden en botten.15 µg 50 µg  
Vitamine E (vetoplosbaar)Plantaardige oliën, sladressings, margarines, tarwekiemen, groene bladgroenten, volle granen, noten.Antioxidant, neutraliseert onstabiele moleculen die de cellen kunnen beschadigen.15 µg – 1,000 µg  
Vitamine K (vetoplosbaar)Kool, lever, eieren, melk, spinazie, broccoli, spruiten, boerenkool, bramen, groene groenten.Activeert eiwitten en calcium, die beiden essentieel zijn voor de bloedstolling.≥ 90 µg  
Vitamine C (water-oplosbaar)Vruchten (vooral citrusvruchten, kiwi’s), aardappelen, broccoli, paprika’s, spinazie, aardbeien, tomaten, spruitjes.Verlaagt het risico op kanker (bv. Mond-, maag- en borstkanker). Stimuleert de productie van collageen (weefsel dat wonden aan elkaar breit en de bloedvatwanden ondersteunt). Helpt de neurotransmitters serotonine en noradrenaline te maken Werkt als een antioxidant en neutraliseert onstabiele moleculen die de cellen kunnen beschadigen. Versterkt het immuunsysteem.75 µg – 2,000 mg  
Thiamine (B1) (water-oplosbaar)Varkenskoteletten, bruine rijst, ham, sojamelk, watermeloen, pompoen.Helpt voedsel om te zetten in energie. Noodzakelijk voor een gezonde huid, haar, spieren en hersenen, cruciaal voor de zenuwfunctie.1.1 µg  
Riboflavine (B2) (water-oplosbaar)Melk, eieren, yoghurt, kaas, vleeswaren, groene bladgroenten, hele en verrijkte granen en granen.Helpt voedsel om te zetten in energie. Noodzakelijk voor een gezonde huid, haar, bloed en hersenfunctie.1.1 µg  
Niacine (B3) (water-oplosbaar)Vlees, gevogelte, vis, versterkte en volle granen, champignons, aardappelen, pindakaas.Helpt voedsel om te zetten in energie. Essentieel voor een gezonde huid, bloedcellen, hersenen en het zenuwstelsel.14 µg – 35 µg  
Pantotheen-zuur (B5) (water-oplosbaar)Kip, eigeel, volle granen, broccoli, champignons, avocado, tomatenproducten.Helpt voedsel om te zetten in energie. Helpt lipiden (vetten), neurotransmitters, steroïde hormonen en hemoglobine te maken.≥ 5 µg  
Vitamine B6 (water-oplosbaar)Vlees, vis, gevogelte, peulvruchten, tofu en andere sojaproducten, aardappelen, niet-citrusvruchten zoals banaan en watermeloen.Vermindert het risico op hartaandoeningen. Helpt tryptofaan om te zetten in niacine en serotonine, een neurotransmitter die een sleutelrol speelt in de slaap, de eetlust en de stemming. Helpt bij het maken van rode bloedcellen. Verhoogt de cognitieve vaardigheden en het immuunsysteem.1.3 µg – 100 µg  
Foliumzuur (B11) (water-oplosbaar)Versterkte granen en granen, asperges, okra, spinazie, raapstelen, broccoli, peulvruchten zoals erwten en kikkererwten, sinaasappelsap, tomatensap.Vitaal voor het creëren van nieuwe cellen. Helpt bij het voorkomen van hersen- en ruggengraatgeboorteafwijkingen bij inname tijdens vroeg stadium van de zwangerschap. Vermindert het risico op hart- en vaatziekten en darmkanker.400 µg – 1,000 µg  
Vitamine B12 (water-oplosbaar)Vlees, gevogelte, vis, melk, kaas, eieren, verrijkte granen, verrijkte sojamelk.Verlaagt het risico op hartaandoeningen. Helpt bij het maken van nieuwe cellen en het afbreken van vetzuren en aminozuren. Beschermt zenuwcellen en stimuleert hun normale groei Helpt bij het maken van rode bloedcellen en DNA.≥ 2.4 µg  

3. De mineralen uitgelegd

De essentiële mineralen die ons lichaam nodig heeft zijn: Calcium, Magnesium, Fosfor, Kalium, Natrium en Chloor.

Mineralen die je lichaam weinig nodig heeft worden sporenelementen genoemd, zoals: IJzer, koper, zink, selenium, chroom, fluoride.

Een overzicht van de essentiële mineralen en hun voordelen:

Mineraal:Komt voor in:Goed voor:Nodig per dag in µg:
CalciumYoghurt, kaas, melk, tofu, sardientjes, zalm, versterkte sappen, groene bladgroenten, zoals broccoli en boerenkool.Bouwt en beschermt botten en tanden. Helpt bij spiersamentrekkingen en ontspanning, bloedstolling en overdracht van zenuwimpulsen. Speelt een rol bij hormoon-afscheiding en activering van enzymen. Helpt bij behoud van een gezonde bloeddruk.1,000 µg – 2,500 µg  
MagnesiumGroene groenten zoals spinazie en broccoli, peulvruchten, cashewnoten, zonnebloempitten en andere zaden, heilbot, volkorenbrood, melkNodig voor vele chemische reacties in het lichaam Werkt met calcium in spiersamentrekking, bloedstolling, en regulering van de bloeddruk. Helpt bij de opbouw van botten en tanden.320 µg -350 µg
FosforVeel soorten voedingsmiddelen, waaronder melk en zuivelproducten, vlees, vis, gevogelte, eieren, lever, groene erwten, broccoli, aardappelen, amandelen.Helpt bij de opbouw en bescherming van botten en tanden. Onderdeel van DNA en RNA. Helpt bij het omzetten van voedsel in energie. Een deel van de fosfolipiden, die lipiden in het bloed dragen en helpen om voedingsstoffen in en uit cellen te verplaatsen.700 mg – 3,000 mg
KaliumVlees, melk, fruit, groenten, granen, peulvruchten.Houdt vloeistoffen in het lichaam in balans, helpt de hartslag op peil te houden en zenuwimpulsen te sturen, nodig voor spiersamentrekkingen. Een kaliumrijk dieet lijkt de bloeddruk te verlagen en bij te dragen aan sterke botten.≥  4.7 mg  
SodiumZout, sojasaus, verwerkte voedingsmiddelen, groenten.Houdt vloeistoffen in het lichaam in balans, helpt zenuwimpulsen te sturen. Nodig voor spiersamentrekkingen. Heeft invloed op de bloeddruk; zelfs een kleine verlaging van de zoutconsumptie kan de bloeddruk verlagen.≥ 2,300
ChlorideZout (natriumchloride), sojasaus, bewerkte voedingsmiddelen.Houdt vloeistoffen in het lichaam in balans. Een bestanddeel van maagzuur, essentieel voor de spijsvertering.≥ 1.8 µg

Bron: Harvard Health Publishing: Listing of vitamins, November 14, 2018 First publication: June, 2009

4. Onze FiberedFresh® Fibre & Fruit mixes

We weten nu dat conserveringstechnologieën het vitamine- en mineralengehalte van voedingsmiddelen beïnvloeden. Onze Daily Fruit & Fibre Mixes maken we van perfect rijp fruit in Kenia en elke mix heeft z’n eigen gezondheidsvoordelen door het fruit wat erin zit!

Zie hier:

Ingredient: Rijk aan:Specifieke voordelen:
AnanasVitamine A, B6, C E en K, calcium, foliumzuur, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en zink.Immuunsysteem booster, stopt bacteriële en virale infecties, versterkt de botten, vermindert de ontsteking, hoog in de vezels.
MangoVitaminen A, B6, C, E. foliumzuur, B6, ijzer, calcium en zink.Laagcalorisch, hoog in vezels en anti-oxidanten, helpt bij het verminderen van obstipatie.
PassievruchtVitaminen A, C, magnesium, calcium, fosfor, kalium en zink.Belangrijk voor de huid, het gezichtsvermogen en het immuunsysteem. Rijk aan antioxidanten en stimuleert de darmwerking.
KokosnootVezel en onverzadigd vet, mangan, koper, fosfor, kalium en zink.Ondersteunt de enzymfunctie, de vetstofwisseling, versterkt de botten, stimuleert de spijsvertering en de darmfunctie.
CitroenVitamine C, oplosbare vezel.Ondersteunt de gezondheid van het hart, gewichtscontrole en de spijsvertering, hoog in anti-oxidanten, die uw risico op hart-en vaatziekten, bloedarmoede, nierstenen en kanker te verminderen.

Bron: Harold McGee – On Food and Cooking, NEVO tabel.

Recommended Posts