Foodwatch, de Robin Hood van de Nederlandse foodsector, schreef over “gezonde” vezel-snacks en fruitdranken. Reden voor ons om hier in te duiken.

Ha Tutti! 

In de wondere wereld van de Nederlandse foodsector zorgt Foodwatch er al jaren voor dat missers van voedselproducenten zoals reclame-bloopers, misleidende verpakkingen en andere marketingschandalen aan het licht komen. De nieuwsbrief van afgelopen maand ging onder andere over vezels in voorverpakte ‘gezonde’ tussendoortjes en fruit in een flesje: sapjes en smoothies. Een kritisch geluid en muziek in onze TuttiFoodi oren!

Smoothies

Smoothie is geen beschermde productnaam, waar ‘Volkoren’ dat wel is en dit enkel gebruikt mag worden op 100% volkorenbrood om misleiding te voorkomen. Maar smoothies zijn er in allerlei soorten en maten. Gezond en minder gezond. En helaas meten de ongezonde varianten zichzelf vaak een gezond imago aan.

De ongezonde varianten bestaan grotendeels uit sap. Dit kan vers sap zijn, zoals appel- of sinaasappelsap, of sap uit concentraat. In beide gevallen fungeert het sap als smaakmaker en vulmiddel. Voornaamste reden hiervoor: lekker goedkoop en lekker zoet. In een smoothie zit dus in veel gevallen maar een klein deel puree, wat ervoor zorgt dat je het snel kunt opdrinken, maar ook dat je niet lang verzadigd blijft. 

Vitamines & vezels

In veel smoothies zijn de vezels vaak ver te zoeken. En laat dat nu juist de reden zijn waarom het Voedingscentrum het eten van verse groente en fruit zo aanmoedigt. Die bevatten vezel.

‘Onoplosbare vezels’ zorgen voor een vol gevoel. Hoe dat gaat is simpel: ze vullen ruimte in je darmen op, zodat je verteringsstelsel optimaal de kans krijgt voedingsstoffen zoals energie, vitamines en mineralen uit je eten en drinken op de nemen. Want: hoe langer in je darm, hoe meer er opgenomen wordt. 

Dan zijn er nog ‘oplosbare vezels’. Deze vormen ‘voedsel voor je microbioom’: een gel-achtig laagje in je ontlasting die de boel soepel en in balans houdt door de goede bacteriën te voeden. 

TuttiFoodi VS. supermarkt-smoothies

Wat betreft vezelinname heb je bij ons de jackpot: we voegen een (oplosbare) voedingsvezel toe in het productieproces en bovendien zitten alle oorspronkelijke fruitvezels er nog in. Dit in tegenstelling tot de meeste supermarkt-smoothies, die meestal vooral uit sap bestaan en daardoor hetzelfde suikergehalte hebben als een glas frisdrank!

Dus volgende keer dat je op zoek bent naar een gezonde smoothie en voor het schap staat; toch nog maar eens goed naar de kleine lettertjes kijken. Dikke kans dat je dan doorloopt zonder iets te kopen. De Daily Fruit & Fibre Mix van TuttiFoodi is immers een beter alternatief.

Lees hier wat het Voedingscentrum erover zegt: https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/zijn-smoothies-gezond-.aspx 

Recommended Posts