Heb je je terwijl je smoothie drinkt ooit afgevraagd wat er allemaal voor nodig is om die heerlijke mango in je glas te krijgen?

En niet alleen de fysieke route vanaf de boom (ja daar groeien ze), het schoonmaken, schillen, drogen, verpakken, verschepen en naar jou versturen? Maar ook alle regels en procedures die het mogelijk maken dat je een slokje neemt?

Wel, om eerlijk te zijn wij niet. Maar we hebben wel wat geleerd in de tussentijd. Bijvoorbeeld dat Kenia en Nederland een handelsovereenkomst hebben waardoor landbouwproducten uit Kenia zonder invoerrechten kunnen worden geïmporteerd. Omdat die invoerrehten maar zo 19% hadden kunnen zijn zonder overeenkomst, is dat goed nieuws voor de prijs van je smoothie. En ook voor de boeren in Kenia.

Behalve import heffingen houdt de overheid zich ook bezig met de volksgezondheid. En dat betekent dat we ons houden aan EU regels voor voedsel veiligheid en zijn geregistreerd bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).

En we hebben ook een handje hulp nodig van onze Keniaanse vrienden om de smoothie in je glas te krijgen. De boer om het fruit te telen, de medewerkers van Azuri om het fruit te verwerken, een agent om hette verschepen uit Mombassa en een tweede agent om de zending in Nederland in te klaren en naar onze verpakkingslokatie te transporteren en tot slot de postbode om het in je brievenbus te doen. Het enige wat jij hoeft te doen is je smoothie maken en ervan te genieten.

Recommended Posts