FAQ

Jullie meest gestelde vragen overzichtelijk op een rij:

Wat is de houdbaarheidsdatum na openmaken van een zak Daily Fruit & Fibre Mix?

Zolang je de zak koel en droog bewaart, kun je de mix net zo lang bewaren als op de THT vermeld staat. Let wel op dat je dan ook sluitstrip goed dicht maakt zodat er zo min mogelijk lucht in zit.

Help, er zitten klontjes in mijn Daily Fruit & Fibre Mix, wat nu?

Wij werken uitsluitend met supervers fruit, rechtstreeks van de farms in Kenia. Na het drogen malen we het FiberedFresh® fruit tot poeder. Er vindt geen nabewerking meer plaats (zoals het toevoegen van conserveermiddelen). Het verse fruit is zo zoet, dat het zelfs in droge vorm een beetje kan plakken. Het vormen van klontjes is heel normaal en kan gewoon in de blender vermalen worden.

Daarnaast: het kunnen ook de pitjes van de passievrucht zijn die we vermalen hebben na het drogen en tip van ’t huis: even laten staan helpt ook.

Kan ik de Daily Fruit & Fibre Mixen naast smoothies ook voor andere toepassingen gebruiken?

Natuurlijk kan dat! Onze mixen zijn lang houdbare verse basisproducten om altijd vers fruit op voorraad te hebben in je keukenkastje. Naast het maken van smoothies kun je er bijvoorbeeld:

  • mee bakken, door het te verwerken in deeg of beslag;
  • mee koken, door het in gerechten te verwerken;
  • jam of vruchtensaus van maken;
  • sorbet- of roomijs van maken;
  • snoep, gebak, protein shakes en granola mee op smaak brengen;

Receptideeën vind je hier, maar ga vooral ook zelf aan de slag en deel je inspiratie/creaties met ons, vinden we leuk!! Instagram: @goodfortutti / Facebook: @tuttifoodi. Gebruik ook de hashtag #ideasfortutti!

Hoeveel fruit zit er in een zak Daily Fruit & Fibre Mix van 300g?

In het FiberedFresh® proces wordt 70% fruit verwerkt waar 30% vezel aan wordt toegevoegd. Dus onze zakken Daily Fruit & Fibre mix bestaat voor 70% uit echt fruit (puree). Die verhouding verandert natuurlijk niet wanneer je het poeder blendt met water. De hoeveelheid fruit echter wel (zie volgende vraag).

Hoeveel fruit zit er in een glas/portie?

In een zak Daily Fruit & Fibre Mix zit 300g mix. Onze standaard smoothie maak je van 55g poeder op 125ml water. Dit is goed voor één portie van 180ml. Omdat we onze voedingswaarde vermelden per 100g, hebben we ook de hoeveelheid vers fruit berekend per 100ml. Let op: dit is dus het eindproduct (mix geblend met water).

Onderstaande berekening laat zien hoeveel fruit we gebruiken in 100 ml Tropical Summer. Berekening is gebaseerd op productiegegevens in Kenia:

 Geschild fruit gebruikt in 100 ml Tropical Summer
Ananas12% van 1 geschilde / gesneden ananas
Mango16% van 1 geschilde / ontpitte mango
Passievruchtvruchtvlees van 2,5 passievrucht

Hoe zit dat eigenlijk met de vitamines en mineralen die overblijven na jullie droogproces?

Naast eiwitten, vetten, koolhydraten en vezels, zit vers fruit vol met vitamines en mineralen. Iedere fruitsoort heeft z’n eigen palet aan gezondheidsvoordelen. Onze Daily Fruit & Fibre Mixes maken we van perfect rijp fruit in Kenia en elke mix heeft z’n eigen gezondheidsvoordelen door het tropische fruit wat erin zit. Zie hier: 

Ingredient:Rijk aan:Specifieke voordelen:
Ananas Vitamine A, B6, C E en K, calcium, foliumzuur, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en zink. Immuunsysteem booster, stopt bacteriële en virale infecties, versterkt de botten, vermindert de ontsteking, hoog in de vezels. 
Mango Vitaminen A, B6, C, E. foliumzuur, B6, ijzer, calcium en zink. Laagcalorisch, hoog in vezels en anti-oxidanten, helpt bij het verminderen van obstipatie.
Passievrucht Vitaminen A, C, magnesium, calcium, fosfor, kalium en zink.Belangrijk voor de huid, het gezichtsvermogen en het immuunsysteem. Rijk aan antioxidanten en stimuleert de darmwerking.
Kokosnoot Vezel en onverzadigd vet, mangan, koper, fosfor, kalium en zink.Ondersteunt de enzymfunctie, de vetstofwisseling, versterkt de botten, stimuleert de spijsvertering en de darmfunctie.
Citroen Vitamine C, oplosbare vezel.Ondersteunt de gezondheid van het hart, gewichtscontrole en de spijsvertering, hoog in anti-oxidanten, die uw risico op hart-en vaatziekten, bloedarmoede, nierstenen en kanker te verminderen.

Bron: Harold McGee – On Food and Cooking, NEVO tabel.  

Het FiberedFresh® droogproces zorgt ervoor dat het verse fruit direct na de oogst kan worden gedroogd. Zo snel mogelijk drogen van het fruit is belangrijk, omdat het vitamine- en mineralengehalte terugloopt zodra het fruit is geoogst. Het drogen zorgt ervoor dat de terugloop van van deze voedingsstoffen wordt ‘gepauzeerd’, zodat het vitamine- en mineralengehalte stabiel blijft in droge vorm (oftewel: jarenlang behoud van vitamines) en dus weer geactiveerd wordt zodra er vocht bij komt. Hierdoor kunnen we zelfs stellen dat onze Daily Fruit & Fibre Mixes hogere gehaltes wateroplosbare vitamines B en C bevatten dan regulier vers tropisch fruit dat in de supermarkt ligt! Dit fruit heeft namelijk een lange rijs per boot of vliegtuig achter de rug, waardoor de vitaminegehaltes al drastisch teruggelopen zijn voordat het in de winkel kwam te liggen. Ons gedroogde fruit is dus verser dan vers tropisch fruit! 

Wat gebeurt er na verwerking met het organische materiaal zoals de schillen en pitten?

In Kenia hebben we een composteerput op onze productielocatie. We bieden het organische materiaal aan onze boeren aan als meststof.

Hoe zit het eigenlijk met de voedingswaarde?

Het tropische fruit wat je hier in de supermarkt koopt is geplukt voordat het helemaal rijp was en moest rijpen tijdens het transport naar de winkel. Dat is helaas niet goed voor de smaak en hoeveelheid inhoudsstoffen. Omdat onze boeren het fruit plukken als het perfect rijp is én onze FiberedFresh® technologie goed conserveert, bevat het een maximum aan smaak en voedingsstoffen.

Is dit beter dan een ‘gewone’ smoothie uit de supermarkt?

Er zijn te veel verschillende soorten smoothies om hier voluit ja op te kunnen zeggen. De meeste smoothies zijn deels vers, deels uit sap(concentraat) gemaakt. Dan is er nog het verschil tussen lang houdbaar verpakte en vers gebottelde smoothies en smoothies bestaande uit vruchtenpuree, sap en/of zuivelcombinaties. Dus zoals je misschien al begrepen had, is er geen eenduidig antwoord op deze vraag.

Wat we wel kunnen zeggen is dat onze Daily Fruit & Fibre mixes gemaakt zijn van het hele fruit en dus vezelrijk zijn, waardoor je langdurig verzadigd bent en ook je spijsvertering wordt gestimuleerd. Dit in tegenstelling tot de meeste supermarkt-smoothies, die meestal vooral uit sap bestaan en hetzelfde suikergehalte hebben als een glas frisdrank (nee, niet de light variant)! Lees hier wat het Voedingscentrum erover zegt: https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/zijn-smoothies-gezond-.aspx

Hoe zorgen jullie ervoor dat de lokale werknemers in Kenia er echt op vooruit gaan door samen te werken met jullie?

Wij werken samen met Azuri Health, onze lokale partner. Azuri is opgezet en wordt gerund door Tei Mukunya, een Keniaanse sociale onderneemster. Zij wilde, na jaren in dienst te hebben gewerkt, haar eigen baas zijn en op die manier haar missie verwezenlijken: gezonde voeding in Kenia beschikbaar te maken voor de grote massa en tegelijkertijd vrouwen aan een baan te helpen.

Azuri betaalt ook de boeren en telers die het fruit leveren. Het personeel van de productielocatie ontvangt een salaris volgens de Wage Indicator en daarnaast een dagelijkse lunch en transportkosten. Nieuwsgierig naar meer? Klik hier voor meer informatie. (link: https://wageindicator.org/salary/living-wage/kenya-living-wage-series-september-2109